Verslag ‘Vriendendag’ op 22 juni 2019 in het Reddingmuseum Dorus Rijkers in Den Helder.

De Helderse Museumvrienden hebben woord gehouden, ‘Den Helder waar de zon altijd schijnt’!! En hoe!

De dag werd begonnen met de ontvangst van de 11 gasten uit Zutphen, Harlingen en Culemborg..
Zij werden rond de klok van 11:00 uur van harte welkom geheten door Marcel Sanders, voorzitter van de Vrienden.
Hierna voerde Jan de Ruiter, directeur van het ‘Dorus Rijkersmuseum’, het woord.
Helaas moesten beide mannen rond de klok van 12:00 uur, wegens andere bezigheden, ons verlaten.
Gelukkig werden de honneurs op uitstekende wijze waargenomen door Truus en Rian, resp. de penningmeester en secretaris van de Vrienden..
Na een heerlijk kopje koffie met een ‘Heldenaartje’ (een echt Helders gebakje) kregen zij een rondleiding
met gids door het Reddingmuseum. En daarbij bleek dat het museum over een zeer uitgebreid en gevarieerd aanbod beschikt. Niet alleen de geschiedenis van het reddingwezen en het historisch materieel, maar ook de ontwikkeling van de navigatie en communicatie komen aan bod met een kijkje achter de schermen van de kustwacht. Boeiend en dus teveel om alles in één dagdeel te kunnen opnemen. Redenen te over om terug te komen voor een vervolgbezoek.
Na de rondleiding ging een ieder, op eigen kosten, de lunch gebruiken op Willemsoord, het voormalige marinecomplex met een uitgebreid horeca-aanbod. Op het terrein van ‘Willemsoord’ was bovendien van alles te doen waardoor er een grote drukte en gezelligheid heerste.
Na de lunch scheepten de gasten om 13:30 uur in op de ‘Johan de Wit’ en na de vaartocht kon een ieder weer zijn eigen weg gaan of nogmaals het museum gaan verkennen.

Het was een zeer geslaagde dag, een dag waarop men elkaar uitgebreid spreken kon en een dag die zeker voor herhaling vatbaar is. De deelnemers hebben genoten!