Sfeerverslag Vriendenbezoek bij de Goudse Museumvrienden

Zaterdag 11 mei kwam de Vereniging van Goudse Museumvrienden de eer toe om andere museumvrienden te ontvangen. Bij de koffie ontmoeten 22 vrienden elkaar van Biesbosch Museum, Dorus Rijkersmuseum Den Helder, Elisabeth Weeshuis Museum Culemborg, Musea Zutphen, Onderwijsmuseum Dordrecht, Musea Gouda. . Een ieder vertelt wat over zijn museum. Je staat er van te kijken hoeveel energie museumvrienden uitstralen naar hun museum toe. Museumvrienden zijn onmisbaar voor een museum!

Na de koffie geeft Pieter van der Wel van museum Gouda een uitgebreide rondleiding. Hij begint bij de maquette van Gouda uit 1562. Via de tentoonstelling ‘Buitenschilderen’ vertelt Pieter over de prachtige landschappen van Rousseau, Daubigny, Corot, Maris, Mauve, Gabriel e.a. Hij laat ons de Chirurgijnkamer zien die een beeld geeft van de artsenij van vroeger en met werken van Jan Steen. In de Regentenkamer toont hij prachtige religieuze voorwerpen uit verschillende perioden. Een kazuifel, die tot voor kort nog gedragen werd door de voorganger van de Oudkatholieke kerk, hangt nu te pronken in Museum Gouda.
In de Gasthuiskapel ligt een Karton (werktekening van Crabeth) van één van de Goudse Glazen. De museumvrienden uit het gehele land genieten van de Altaarstukken in de Gasthuiskapel en de Schuttersstukken in het Ruim.

Na 11/2 uur hebben we nog niet alles gezien maar de lunch wacht. Gezellig met elkaar aan een lange tafel bij Brownies & Downies en volop tijd om ervaringen uit te wisselen.
Na de lunch is er gelegenheid om de St Jans kerk te bezoeken of een stroopwafel experience mee te maken of om met Leo Wartenbergh mee te gaan met een rondleiding. Een ieder kiest voor de rondleiding. Leo geeft de keuze tussen een rondleiding door het Binnenhaven museum of het centrum. Het wordt het havengebied. Minder bekend maar Leo weet de museumvrienden te boeien met zijn uitgebreide feitenkennis. Met een nazit in de tuin van het Museumcafe wordt de Vriendendag afgesloten.

Jan Seij meldde namens de Federatie, dat nu al 17 musea hebben laten weten dat zij mee willen doen met de vriendenbezoekdagen. De enthousiaste reacties van deelnemers tot nu toe laten zien dat het de moeite waard is om elkaar op deze manier te ontmoeten.

Enkele reacties op de bezoekdag in Gouda:

We hebben echt genoten van de gastvrije ontvangst, de deskundige rondleiding, de gezellige lunch, de interessant havenwandeling en afsluitend het gezellige terrasje Jullie hebben de lat hoog gelegd voor de volgende bezoeken.

Wij hebben enorm genoten van het bezoek aan onze museumvrienden in Gouda.
Het was een hartelijk ontvangst door het bestuur en de wijze waarop zij ons aan elkaar lieten voorstellen gaf al gauw een vriendschapsband. De rondleiding in het museum vonden wij erg leuk en leerzaam. We hebben ook gezellig geluncht en daarna zijn wij met de stadswandeling meegegaan.
Het was schitterend weer en we hebben al lopend genoten van de grachten en het gezicht op de haven. Leo was een geweldige gids. Voor ons was het een heel leuke dag waar wij met genoegen op terugzien.

Voor herhaling vatbaar!